Nu iets heel anders

Antonius Zych

Ik hou van schrijven, zoals je misschien hebt gemerkt. Al meer dan 21 jaar sla ik meerdere items per dag, elke dag, in deze ruimte.

Wat we hier schrijven heeft een beperkte relevantie. Post het de ene dag, en de volgende dag maakt het niet echt uit, want er komt altijd iets nieuws voor in de plaats. ik schreef Spelmakers gedeeltelijk om iets te creëren dat iets duurzamer zou zijn dan de non-stop nieuwscyclus.

In 2020 begon ik met fictie te rommelen. Ja, ik heb vele jaren geleden een slechte sciencefiction-voetbalroman geschreven, die me op een rare manier in de eerste plaats in deze branche heeft geleid. Deze keer bracht een combinatie van wat extra vrije tijd tijdens de pandemie en een schok van inspiratie de zaken op gang.

Mijn vader was een bookmaker in het kleine stadje waar ik ben opgegroeid. Hij was verbonden met een bredere bemanning en mijn ouders hebben me heel goed beschermd tegen de realiteit van de dingen die zij (niet mijn vader, voor zover ik ooit wist) deden.

Op de avond van mijn verjaardag in 2020 had ik een zeer levendige droom over mijn vader en de dingen die hij, en zij, in de jaren zeventig wel of niet hebben gedaan. Het bracht me op een idee voor een roman over het leven van de maffia in een kleine stad. Ik begon het de volgende dag te schrijven.

Van het een kwam het ander en sindsdien heb ik zes romans geschreven. Ik ben meer dan halverwege een zevende. Ik heb een paar ideeën voor nr. 8, nr. 9 en nr. 10. Het is nacht na nacht proces, met een of twee uur schrijven en herschrijven en bewerken en opnieuw bewerken als een manier om mijn hersens voor de volgende dag van constant denken en praten en schrijven over voetbal. Ik maak er een af, begin aan een andere, sleutel aan een eerdere, werk aan die en begin aan een andere, zonder echt plan of strategie.

Afgelopen december schreef ik een kerstroman. Het was gebaseerd op een idee dat al meer dan tien jaar in mijn hoofd rondspookte. Toen ik eenmaal ging zitten en begon te jagen en te pikken, stroomden de woorden en zinnen en alinea’s en hoofdstukken. Het voelde minder alsof ik het verhaal aan het schrijven was en meer alsof het verhaal zichzelf aan het schrijven was.

Dus wat moet ik in godsnaam met deze dingen doen? Een ding heb ik geleerd van de Spelmakers de ervaring is dat, zelfs met een niet al te armoedig voorschot van de uitgever, het schrijven van boeken niemands leven zal veranderen – op uiterst zeldzame uitzonderingen na. En hoewel ik uiteindelijk iets in elkaar zou willen flansen dat mensen mogelijk zullen lezen en leuk vinden nadat ik dood en weg ben, verwacht of hoef ik geen cent te verdienen aan deze hobby die onderdeel is geworden van mijn dagelijkse bezigheden. routine.

Het hele idee was om iets te creëren dat mensen zullen lezen en leuk vinden. Dus waarom zouden mensen het niet gewoon laten lezen en er mogelijk (als ze een beetje dronken zijn) van genieten?

Dat is wat ik ga doen, met de kerstroman die vorig jaar eigenlijk zichzelf schreef. Officieel is dit een bedankje voor iedereen die ons door de jaren heen heeft gesteund in wat we doen. Onofficieel is het een experiment om te zien of iemand dit spul zal lezen en er mogelijk (als ze een beetje dronken zijn) van genieten.

Het boek heet Op weg naar huis. Als je van de feestdagen houdt, is de kans groot dat je het leuk zult vinden. Als je de pijn van het verlies van een dierbare hebt verwerkt, kan het verhaal nog meer bij je resoneren.

Van Thanksgiving tot en met Kerstmis zal ik één hoofdstuk per dag posten. Het heeft net genoeg hoofdstukken om in dat venster van 32 dagen te passen.

Probeer het eens. Hier is hoofdstuk één. Of je het nu leuk vindt of niet, je krijgt gegarandeerd waar voor je geld. En voel je vrij om een ​​beetje dronken te worden voordat je eraan begint.

Leave a Comment